Våren i Lantbruket

Under våren har vi välkomnat många nya individer i våra stall på Löhammar.

Vi har välkomnat två nya tjurar. Didrik och Agaton, de ersätter två äldre tjurar som varit hos oss länge.

Vårkalvningen drog igång i april och vi har fått 197 kalvar på 200 kalvningar. Teamet på Löhammar har god rutin på att ta hand om nykomlingar och ha uppsikt om de blir sjuka. För att kunna behandla i tid har alla heltidarbetare gått en behandlingsutbildning som gör att vi kan behandla våra djur själva i stor utsträckning. Det gör att vi kan agera snabbare och slippa vänta på veterinär.

Sedan andra veckan i maj har alla våra djur kommit ut på bete och får tillbringa sommaren på våra fina naturbetesmarker som är utspridda på vår fastighet. När stallen är tomma passar vi på att tvätta dem nogrannt så att det ska vara rent och fräscht när de kommer in efter sommarbetet.

För några veckor sedan fick vi upp stamledningar och en bevattningspump. Det torra vädret gör att vi är rädda att vi inte ska ha tillräckligt med foder till våra djur framöver. Därav gör vi denna investering för att säkerställa fodertillgången under vintern.

Växtodlingen under våren har varit väldigt torr. Nu när vi påbörjat vallskörden kan vi konstatera att den kommer att ge 50% av normalskörd. Etableringen av råg har sett fin ut under vintern, men vi tror att utfallet kommer att bli ungefär densamma som för vall, på grund av det torra vädret de senaste månaderna.

En nykomling i växtodlingen är Potatis. Eller egentligen inte nykomling, det odlades mycket potatis på Harg under 80-talet. Vi har återinförd grödan, nu krav-certifierad. Än så länge verkar vildsvin hålla sig borta och blasten börjar komma upp riktigt fint - vi väntar med spänning på att se resultatet!

Glad sommar!

Föregående
Föregående

Fullt ös för fastighetsavdelningen

Nästa
Nästa

Händelser i Skogen