Lantbruk på Hargs Bruk

Lantbrukets huvudinriktning är nötköttsproduktion. Halva året går våra kor och kalvar utomhus på Hargs Bruks naturbetesmarker. Under vinterhalvåret går de i lösdrift i våra ladugårdar och äter då grovfoder som vi odlat på våra marker. Vi har tre ladugårdar som rymmer ca 540 kor med kalv. Vi bedriver lantbruk på 1300 ha där vi odlar spannmål på 150 ha och vall på 400 ha. Resterande 750 ha är betesmark.

Vårt mål är att producera nötkött av högsta kvalitet genom ekologisk drift med bästa möjliga förhållanden för våra djur.

Hargs Bruk bedriver ett KRAV-certifierat lantbruk. KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. När du köper KRAV-certifierat kött från Hargs Bruk kan du vara säker på att djuren har levt under bra förhållanden.

Våra kor betar gräs på våra naturbetesmarker sex månader under sommarhalvåret.  Under vinterhalvåret går alla djuren i ladugårdar och utfodras med gräs och ensilage som odlats på gården.

Löhammar ladugård – En modern & prisbelönt ladugård

Den 5:e december 2005 invigdes den nya moderna ladugårdsbyggnaden, sedan den gamla hade brunnit ner. Målet var att skapa en byggnad som skulle smälta in vackert i landskapet men samtidigt vara praktisk för både djur och djurskötare.

Kör man den slingriga vägen söderifrån mot Löhammar är taket format på ett sådant sätt att det ser ut som en förlängning av himlen. Likt ett höstlöv har färgsättningen valts och även på nära håll har byggnaden en tydlig karaktär med panel och vindväv.

Byggnaden är 3 800 kvm och den rymmer ca 300 dikor. År 2006 fick den Lantbrukets Affärers Stipendium och 2008 var byggnaden nominerad till Träpriset.

Ny lösdrift för dikor år 2019

Under 2019 färdigställdes ett nytt djurstall på vår gård Löhammar. På gården bedrivs dikoproduktion av raserna Angus och Hereford. Det nya lösdriftsstallet har kapacitet för 240 dikor och djuren går indelade i grupper.

Syftet med investeringen är att utöka antalet dikor fr 300 till 540. Dikor med kalvning på hösten får, liksom kalvarna, en bättre djurmiljö i det nya stallet som har djupströbädd. Betesdriften gynnas och den totala arealen betesmark ökar från 700 till 800 ha. Den biologiska mångfalden och rödlistade arter gynnas också.

Till investeringen har erhållits ett bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutvecklingen.