Förra veckan reste Hargs Bruks avverkningsansvarige Fredrik Landström, marknadsansvarig Simone Beck-Friis och skogsentreprenören Inge Gustavsson på studiebesök till Ponssefabriken i Finland. Inge Gustavsson AB, IGAB, svarar för merparten av all avverkning på Hargs Bruks marker.

Ponsse Scorpion är det senaste förvärvet hos IGAB. Scorpion är en åttahjulig skördare med minimalt marktryck och överlägsen sikt för föraren. Detta är den andra Ponsse maskinen som IGAB investerar i på kort tid.

Det var Einari Vidgrén som startade företaget 1970 genom att bygga den första skogsmaskinen i staden Vieremä. Tyvärr avled Einari för 5 år sedan men företaget är fortfarande till större del familjeägt. Vi fick äran att träffa en av Ponsses huvudägare, Einaris ena son Juha, som gav en fantastisk presentation av företaget. Genom bilder och filmer från hans fars och farföräldrars liv gav han själ till Ponsse! Från en väldigt liten verkstad och den anställda till en fabrik på 30 000 kvm och 750 anställda (bara i fabriken) på 40 år. Och fortfarande kvar i staden Vieremä!

Därefter fick vi en genomgång av fabriken som var en enastående produktion med ca 500 arbetande och mycket struktur och organisation. De flesta i produktionsledet var inte på samma plats för länge, detta för att undvika att en person fick skruva samma skruv hela livet.

Kort och gott, ett väldigt trevligt och lärorikt besök.

Ponsse_6    Ponsse_2    Ponsse_7