I fredags eftermiddag fick brandkåren två larm om skogsbrand i Masugnskogen. En pilot på väg mot Arlanda hade observerat massor av rök som steg från skogen. En serviceman från Ponsse hade även reagerat på rök från väg 292 och svängt in på vägen för att se efter – och möttes av öppna lågor. Ca 30 minuter efter var vi på plats och inte långt därefter kom brandkårer från 5 olika enheter till vår undsättning. De fick även hjälp av två traktorer med gödseltankar som de fyllde med vatten och säkrade kanterna genom blötläggning. Räddningsledarna kallade även in en helikopter som vattenbombade det värst utsatta området.

Brandkåren gjorde ett fantastiskt jobb med att begränsa och släcka branden.
Vår kompetenta och erfarna Skogvaktare, Mats Jacobsson, gjorde ett obeskrivligt viktigt och väl genomfört arbete med släckande och framförallt eftersläckande av branden. Med Skadeservice hjälp har han väglett, instruerat och funnits på plats 12 timmar om dagen sedan i fredags. Han med sitt ”team” har stoppat flertalet kritiska stunder när branden flammat upp igen och hotat att sprida sig.

Tack vare det fantastiska arbetet som alla inblandade utförde klarade vi oss med blotta förskräckelsen. Vi förlorade endast 10 hektar skog under branden. Det kunde blivit fruktansvärt mycket värre om vinden legat fel och räddningsarbetet inte påbörjats så snart efter det att branden börjat.

Än vet vi inte vad som startade branden, men vår teori är att den uppkommit genom någon form av mänsklig påverkan. Så var försiktiga när ni är runt i skogen, det är otroligt lätt att något händer när det är så torrt i marken och fjolårsgräset ligger tjockt och lättantändligt innan det börjat grönska!

branden 1
Brandens framfart tog 10 ha skog
mats och branden 2
Skogvaktare Mats
Mats och branden
Skogvaktare Mats uppskattar området
branden 2
Öppen låga på flera ställen
raddningarbete
Hårt arbetande räddningstjänt